Depressie

Ieder kind is op een bepaald moment of in een bepaalde situatie wel eens somber. Maar wat doe je als de somberheid van je kind weken of maanden aanhoudt en hij of zij nergens meer interesse in heeft of nergens plezier meer uit kan halen? Maar ook als je zelf, als jongere, deze gevoelens herkent, is het belangrijk om te weten dat Max Ernst GGZ er voor jou is.

Herken depressieve stemmingen en symptomen

Soms voelt een kind zich verdrietig of neerslachtig, maar betekent dat meteen dat een kind dan last heeft van een depressie? Kinderen die last hebben van depressiviteit hebben te maken met de volgende psychologische kenmerken of lichamelijke symptomen van depressie.

  • Je hebt gedurende het grootste deel van de dag een sombere stemming.
  • Je hebt geen trek in eten of eet juist heel veel
  • Je slaapgewoonten zijn veranderd: je slaapt slecht of juist heel veel.
  • Je hebt weinig energie, voelt je moe en hebt nergens zin in
  • Je voelt je waardeloos of schuldig.
  • Het is moeilijk voor je om je te concentreren, na te denken en beslissingen te nemen,
  • Je hebt geen zin in dingen die je normaal leuk vindt.
  • Je hebt gedachten aan de dood, of de wens om niet meer te leven.

Herken jij deze depressiesymptomen bij je kind, dan zou het kunnen zijn dat er sprake is van een depressie. 

Behandeling van depressie

Als je als kind te maken hebt met depressieve gevoelens, is het begrijpelijk dat je graag wilt werken aan het overwinnen van deze depressie en weer een positiever leven wilt leiden. Max Ernst GGZ staat klaar om je kind te helpen bij het omgaan met de depressieve gevoelens, zodat deze niet langer alles beheersen. Bij Max Ernst GGZ maken we gebruik van bewezen methoden, maar we kijken vooral ook naar wat jouw kind specifiek nodig heeft. We zijn flexibel en passen onze aanpak aan als de situatie van jou of je kind daarom vraagt. Samen richten we ons op de persoonlijke doelen van je kind en het behalen van resultaten. 


Werkwijze

Wanneer je als ouder overweegt om de somberheidsklachten van je kind te laten behandelen bij Max Ernst GGZ, kies je voor een aanpak die specifiek is afgestemd op de persoonlijke situatie van je kind. We starten met het vaststellen van de hulpvraag en het opstellen van het behandelplan.  Samen met jou en je kind bekijken we welke resultaten jullie willen behalen, en kiezen we gezamenlijk de meest geschikte behandelingsvorm. Dit kan bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie zijn, zowel individueel als in groepsverband, internettherapie (via e-health of internetmodules van Minddistrict) of contact met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben. Daarnaast krijgen jij en je kind een inschatting van de duur van de behandeling en informatie over hoe de voortgang wordt meten. Zo hebben jij en je kind duidelijk inzicht in wat te verwachten en wat er aan het einde van de behandeling is bereikt.