Angst

Iedereen is op een bepaald moment of in een bepaalde situatie wel eens angstig. Maar wat als je heel vaak angstig bent en je de deur niet meer uit durft? Of wanneer je angst op een bepaald moment steeds terugkomt en zo je leven gaat beheersen?

Herkennen van angst

Angst kan zich in veel vormen voordoen en er bestaan veel verschillende symptomen van angst. Een veel voorkomende vorm van angst is een steeds terugkerende paniekaanval of angstaanval, ook wel paniekstoornis genoemd. Hierbij kun je opeens last hebben van een hevige angst, een overweldigende paniek of onbehaaglijke gevoelens. 

Soms hebben mensen in hun leven last van een fobie, zij hebben dan om onduidelijke redenen een sterke angst voor bepaalde zaken of situaties. Er bestaan veel fobieën. Een veel voorkomende fobie uit zich in de omgang met mensen en wordt ook wel sociale fobie, of sociale angststoornis genoemd. Ten slotte kan angst zich bijvoorbeeld ook uiten in dwangmatig gedrag, wat een dwangstoornis genoemd kan worden. 

Behandeling; focus op resultaat

Als je vaak angstig bent, wil je het liefst je angst overwinnen en weer een leven kunnen leiden, zonder angst. Max Ernst GGZ helpt je om van je angst af te komen of om deze hanteerbaar te maken, zodat deze niet langer je leven beheerst. We doen dit samen met jou; jij hebt hierbij een belangrijke inbreng.

Max Ernst GGZ werkt graag met bewezen methodieken. Onze aanpak is flexibel aan te passen als jouw situatie daar om vraagt. Zo focussen we samen op jouw persoonlijke doelen en resultaat. Je resultaat is inzichtelijk, zodat het voor jou helder en duidelijk is wat je hebt bereikt. 

Werkwijze

We starten met het vaststellen van je hulpvraag en het opstellen van je behandelplan. Afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken, kiezen we samen de meest geschikte behandelvorm, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, EMDR, internettherapie (eHealth/internetmodules van Minddistrict) of contact met lotgenoten. Ook krijg je een inschatting van de duur van je behandeling om je resultaat te bereiken, en informatie over hoe je resultaat wordt gemeten. Zo heb je een duidelijk inzicht in wat je gaat doen en wat je aan het eind hebt bereikt.

Voorkomende symptomen

  • Angstig
  • Hartkloppingen of een drukkend gevoel op de borst
  • Hyperventilatie of kortademig
  • Sociale angst
  • Angst voor de dood
  • Hevig transpireren