Angstige gevoelens

Iedereen is op een bepaald moment of in een bepaalde situatie wel eens angstig. Maar wat als je heel vaak angstig bent en je de deur niet meer uit durft, of wanneer je angst op een bepaald moment steeds terugkomt en zo je leven gaat beheersen? Veel mensen hebben last van een zogenaamde angststoornis waardoor angstige gevoelens vaak de overhand hebben in hun leven en hun levensgeluk in de weg staan.

Herken jij je in deze vormen van angst?

Angst kan zich in veel vormen voordoen en er bestaan veel verschillende symptomen van angst. Zo’n 3% van de Nederlanders is continu angstig of overbezorgd en heeft te kampen met een gegeneraliseerde angststoornis. Een veel voorkomende vorm van angst is een steeds terugkerende paniekaanval of angstaanval, ook wel paniekstoornis genoemd. Hierbij kun je opeens last hebben van een hevige angst, een overweldigende paniek of onbehaaglijke gevoelens. Typische symptomen van een paniekaanval zijn plotselinge hartkloppingen, hevig transpireren en hyperventilatie. Soms hebben mensen in hun leven last van een fobie, zij hebben dan om onduidelijke redenen een sterke angst voor bepaalde zaken of situaties. Er bestaan veel fobieën. Een veel voorkomende fobie uit zich in de omgang met mensen en wordt ook wel sociale fobie, sociale angst of sociale angststoornis genoemd. Een andere veel voorkomende fobie is necrofobie (angst voor de dood). Ten slotte kan angst zich bijvoorbeeld ook uiten in dwangmatig gedrag, of kan angst een gevolg zijn van een traumatische ervaring. 

Behandeling van angst bij Max Ernst GGZ: samen focussen op resultaat

Als je vaak angstig bent, wil je het liefst je angst overwinnen en weer een normaal leven leiden, zonder angst. Max Ernst GGZ helpt je om van je angst af te komen of om deze hanteerbaar te maken, zodat deze niet langer je leven beheerst. We doen dit samen met jou; jij hebt hierbij een belangrijke inbreng. Onze aanpak is modern en actief, zodat je zelf een grote invloed hebt op het resultaat, bijvoorbeeld met e-health waarbij je op elk moment en op elke plaats aan je doelen kunt werken. Max Ernst GGZ werkt graag met bewezen methodieken. Daarbij kijken we vooral ook naar wat jij nodig hebt en is onze aanpak flexibel aan te passen als jouw situatie daar om vraagt. Zo focussen we samen op jouw persoonlijke doelen en resultaat. Je resultaat is inzichtelijk, zodat het voor jou helder en duidelijk is wat je hebt bereikt. 

Werkwijze van Max Ernst GGZ

Als je kiest voor een behandeling van je angststoornis bij Max Ernst GGZ, dan kies je voor een angsttherapie die focust op jouw persoonlijke situatie. Afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken, kiezen we samen de meest geschikte behandelvorm, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, EMDR, internettherapie (eHealth/internetmodules van Minddistrict) of contact met lotgenoten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het klikt met je behandelaar, dus ook daarin bieden we maatwerk. En indien noodzakelijk betrekken we een psychiater bij je behandeling. Zo heb je alle hulp bij Max Ernst GGZ beschikbaar en hoef je je verhaal niet steeds opnieuw te vertellen.

We starten met een intakegesprek en een screening om je hulpvraag vast te stellen en je behandelplan te maken. Samen met je behandelaar kies je dan de meest geschikte behandelvorm (shared decision making) en stel je je doelen vast. Bij Max Ernst GGZ kun je hier later altijd nog van afwijken als je situatie daar om vraagt. Ook krijg je een inschatting van de duur van je behandeling om je resultaat te bereiken, en informatie over hoe je resultaat wordt gemeten. Zo heb je een duidelijk inzicht in wat je gaat doen en wat je aan het eind hebt bereikt.

Wil je samen met Max Ernst GGZ je angst aanpakken? Klik dan op onderstaande knop om je aan te melden.

Symptomen

Bij deze aandoening kunnen de volgende symptomen voorkomen: