Trauma

Intensieve gebeurtenissen, traumatische ervaringen of langdurige stress – iedereen kan op een bepaald moment in het leven te maken krijgen met emotionele pijn en moeilijke situaties. Maar wat als deze gevoelens van pijn en ongemak aanhouden, en je merkt dat je moeite hebt om je leven weer op te pakken?

Herkennen van trauma en de symptomen

Soms ervaar je emotionele pijn in reactie op een heftige gebeurtenis, maar betekent dat meteen dat je getraumatiseerd bent? Als je langere tijd worstelt met nare herinneringen aan een heftige gebeurtenis, intense emoties ervaart, en je best doet dingen die met de traumatische gebeurtenis te maken hebben te vermijden, zou dit kunnen wijzen op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mensen die kampen met PTSS ervaren vaak ook onder andere de volgende psychische kenmerken of lichamelijke symptomen:

 • Nare herinneringen komen ongewild naar boven
 • Je hebt nachtmerries over de traumatische gebeurtenis
 • Het voelt alsof je je opnieuw midden in de traumatische gebeurtenis bevind
 • Een herinnering aan de traumatische gebeurtenis roept heftige emoties op
 • Je lichaam reageert angstig bij een herinnering aan het trauma
 • Je vermijdt activiteiten, plaatsen en mensen die je doen denken aan het trauma
 • Je slaapt moeilijker en/of wordt vaak wakker
 • Je bent snel geïrriteerd
 • Je hebt woede-uitbarstingen
 • Je hebt last van concentratieproblemen
 • Je bent overdreven alert en waakzaam

Herken je deze symptomen bij jezelf, dan zou het kunnen zijn dat er sprake is van PTSS. 


Behandeling van traumagerelateerde klachten

Max Ernst GGZ staat klaar om je te helpen bij het verwerken van trauma, zodat dit niet langer je leven beheerst. Samen met jou werken we aan het herstelproces, waarbij jouw betrokkenheid en inbreng van groot belang zijn. Bij Max Ernst GGZ maken we gebruik van bewezen methodieken en kijken we vooral naar wat jij specifiek nodig hebt. We zijn flexibel en passen onze aanpak aan als jouw situatie daarom vraagt. Samen richten we ons op jouw persoonlijke doelen. Max Ernst GGZ biedt de nodige ondersteuning en begeleiding om je te helpen bij het herstellen van trauma en het opbouwen van een gezonder en evenwichtiger leven.

Werkwijze

We starten met het vaststellen van je hulpvraag en het opstellen van je behandelplan. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken, selecteren we samen de meest geschikte behandelvorm, zoals cognitieve gedragstherapie (individueel of in groepsverband), internettherapie (e-Health/internetmodules van Minddistrict) of contact met lotgenoten. Ook krijg je een inschatting van de duur van je behandeling om je resultaat te bereiken, en informatie over hoe we de voortgang meten. Zo heb je een duidelijk inzicht in wat je te wachten staat en wat je aan het einde hebt bereikt.