ADHD

Drukke dagen, moeite om je te concentreren, impulsieve beslissingen – het zijn uitdagingen waar veel volwassenen mee te maken kunnen hebben. Maar wat als deze kenmerken blijven aanhouden en een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks functioneren?

Herkennen en symptomen van ADHD

ADHD is onder te verdelen in verschillende vormen, waarbij twee vormen de bekendste zijn. De ene vorm is ADD. Hierbij is er sprake van een overwegend onoplettend beeld, waarbij je snel afgeleid bent en moeite hebt met focussen. De tweede vorm wordt vaak als het klassieke ADHD gezien. Hierbij is er sprake van een gecombineerd beeld, waarbij je snel afgeleid bent en moeite hebt met focussen én heel druk bent.

Volwassenen met AD(H)D vertonen vaak de volgende kenmerken:

  • Concentratieproblemen en snel afgeleid
  • Organisatorische taken zijn uitdagend
  • Vergeetachtigheid.
  • Moeite met stilzitten en vaak een onrustig gevoel.
  • Impulsiviteit.
  • Rusteloosheid
  • Ongeduldigheid.
  • Snel gefrustreerd

De eerste drie symptomen komen vaak voor als er sprake is van ADD, en de vijf symptomen daarna zijn te herkennen bij ADHD. Herken je deze symptomen bij jezelf, dan zou het kunnen zijn dat er sprake is van AD(H)D.


Behandelen

Max Ernst GGZ staat klaar om je te helpen om te gaan met ADHD en de impact ervan te verminderen, zodat het niet langer de koers van je leven bepaalt. We doen dit samen met jou, waarbij jou inbreng van groots belang is. 

Bij Max Ernst GGZ maken we gebruik van bewezen methodieken en kijken we vooral naar wat jij specifiek nodig hebt. Samen richten we ons op jouw persoonlijke doelen en het behalen van resultaten.

Werkwijze

We starten met het vaststellen van je hulpvraag en het opstellen van je behandelplan. Door middel van psychodiagnostisch onderzoek wordt de aanwezigheid van ADHD vastgesteld of uitgesloten. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken, selecteren we samen de meest geschikte behandelvorm, zoals cognitieve gedragstherapie (individueel of in groepsverband), internettherapie, of contact met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben. Ook krijg je een inschatting van de duur van je behandeling om je resultaat te bereiken en informatie over hoe je resultaat wordt gemeten. Zo heb je een duidelijk inzicht in wat je te wachten staat en wat je aan het einde hebt bereikt. Momenteel behandelen wij ADHD veel in groepsbehandelingen.