Depressieve gevoelens

Heftig nieuws, plotselinge werkloosheid of een beëindigde relatie? Iedereen is op een bepaald moment of in een bepaalde situatie wel eens somber. Maar wat doe je als je somberheid weken of maanden aanhoudt en je nergens meer interesse voor hebt of nergens plezier meer uit kunt halen? Per jaar maken zo’n 500.000 Nederlanders een periode door waarin ze depressief zijn en daardoor langere tijd erg ongelukkig zijn. Soms lijkt dan het leven zelfs niet meer de moeite waard.

Herken jij je in deze depressieve stemmingen en symptomen van depressie?

Soms voel je je somber, maar heb je dan ook meteen last van depressiviteit? De oorzaken van een depressie zijn niet altijd duidelijk. Indien je langere tijd somber bent en je weinig of geen interesse hebt in mensen of in activiteiten, of dat je vrijwel nergens plezier in hebt, dan kan dat duiden op een depressie. Mensen die lijden aan een depressie hebben daarnaast ook last van minstens vijf van de volgende psychische kenmerken of lichamelijke symptomen van depressie.

  • Je hebt geen honger of eet juist heel veel
  • Je slaapritme is verstoord: Je slaapt slecht of juist heel veel
  • Je voelt je heel onrustig en hebt moeite met stil zitten
  • Je hebt geen energie, bent moe en hebt nergens zin in, het voelt alsof je een burn-out hebt
  • Je bent snel geprikkeld of voelt je alsof je overspannen bent
  • Je voelt je waardeloos of schuldig
  • Je kunt je moeilijk concentreren, moeilijk nadenken en hebt moeite met beslissen, je merkt een soort overspannenheid bij jezelf
  • Je piekert veel
  • Je hebt geen zin in seks
  • Je denkt aan zelfdoding

Herken jij deze depressiesymptomen bij jezelf, dan zou het kunnen zijn dat er sprake is van een depressie. 

Behandeling van depressie bij Max Ernst GGZ: samen focussen op resultaat

Als je depressief bent, wil je het liefst je depressie overwinnen en weer een normaal leven kunnen leiden, zonder depressie. Max Ernst GGZ helpt je om van je depressie af te komen of om deze hanteerbaar te maken, zodat deze niet langer je leven beheerst. We doen dit samen met jou en jij hebt hierbij een belangrijke inbreng. Onze aanpak is modern en actief, zodat je zelf een grote invloed hebt op het resultaat, bijvoorbeeld met e-health waarbij je op elk moment en op elke plaats aan je doelen kunt werken. Max Ernst GGZ werkt graag met bewezen methodieken. Daarbij kijken we vooral ook naar wat jij nodig hebt en zijn we flexibel om onze aanpak aan te passen als jouw situatie daar om vraagt. Zo focussen we samen op jouw persoonlijke doelen en resultaat. Je resultaat is inzichtelijk, zodat het voor jou helder en duidelijk is wat je hebt bereikt. 

Werkwijze van Max Ernst GGZ

Als je kiest voor een behandeling van je depressie bij Max Ernst GGZ, dan kies je voor een behandeling die focust op jouw persoonlijke situatie. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken, kiezen we samen de meest geschikte behandelvorm, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (individueel of in groep), internettherapie (eHealth/internetmodules van Minddistrict) of contact met lotgenoten. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat het klikt met je psycholoog, dus ook daarin bieden we maatwerk. En indien noodzakelijk betrekken we een psychiater bij je behandeling. Zo heb je alle hulp bij Max Ernst GGZ beschikbaar en hoef je je verhaal niet steeds opnieuw te vertellen.

We starten met een intakegesprek en een screening om je hulpvraag vast te stellen en je behandelplan te maken. Samen met je behandelaar kies je dan de meest geschikte behandelvorm (shared decision making) en stel je je doelen vast. Bij Max Ernst GGZ kun je hier later altijd nog van afwijken als je situatie daar om vraagt. Ook krijg je een inschatting van de duur van je behandeling om je resultaat te bereiken, en informatie over hoe je resultaat wordt gemeten. Zo heb je een duidelijk inzicht in wat je gaat doen en wat je aan het eind hebt bereikt.