Persoonlijkheidsproblemen

Iedereen heeft wel eens een situatie meegemaakt waarin je je anders gedraagt dan anders. Een enkele keer is dat niet zo erg, maar wat als dit keer op keer gebeurt in je contact met andere mensen, omdat het je niet lukt je gedrag aan te passen?

Herkennen en kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis

Er bestaan verschillende persoonlijkheidsstoornissen, elk met specifieke kenmerken. Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan door een combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren, waardoor er sprake is van een verstoorde persoonlijkheidsontwikkeling. 

Herken jij je sterk in één of meerdere van de volgende kenmerken? Dan kan het zijn dat je last hebt van persoonlijkheidsproblematiek of een persoonlijkheidsstoornis.

Behandeling van een persoonlijkheidsstoornis

Max Ernst GGZ kan je ondersteunen in het aanleren van andere, gezondere manieren om met je problemen om te gaan. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat jouw kwetsbare punten bij je horen en nooit volledig zullen verdwijnen. Wél kun je leren om hier alerter op te zijn en er op een andere manier mee om te gaan, waardoor je weer een normaal leven kan leiden.

Max Ernst GGZ werkt graag met bewezen methodieken. Daarbij kijken we vooral naar wat jij nodig hebt en is onze aanpak flexibel  aan te passen als jouw situatie daar om vraagt. Zo focussen we samen op jouw persoonlijke doelen en resultaat. 

Veelvoorkomende symptomen

  • Wantrouwen
  • Moeite met tonen van emoties.
  • Angst voor intimiteit. 
  • Instabiele relaties.
  • Verlatingsangst.

Beperkingen in de behandeling

We werken van maandag tot en met vrijdag en hebben geen 24-uurs bereikbaarheid. Dat betekent dat we beperkt zijn in wat we kunnen bieden. Mensen met een complexe persoonlijkheidsstoornis kunnen we dan ook niet de behandeling bieden die nodig is. Blijkt dat hier sprake van is dan zullen wij je moeten doorverwijzen naar een aanbieder die deze zorg wel kan bieden.

Werkwijze

We starten met een intakegesprek en een screening om je hulpvraag vast te stellen en je behandelplan te maken. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken, kiezen we samen de meest geschikte behandelvorm, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (individueel of in groep), schematherapie, internettherapie (eHealth/internetmodules van Minddistrict) of contact met lotgenoten. Ook krijg je een inschatting van de duur van je behandeling om je resultaat te bereiken, en informatie over hoe je resultaat wordt gemeten. Zo heb je een duidelijk inzicht in wat je gaat doen en wat je aan het eind hebt bereikt.